
קהילת יד חנה. צילום: שרון דביר
מהי קהילת נחל?
קהילת נחל הינה קבוצה פעילים מקומית הפועלת יחד למען הנחל שבסביבתה. הקהילה מורכבת מאנשים שתופסים את הנחל כנכס, בעלי תחושת שייכות אליו והמוכנים לפעול למענו. הקהילה פועלת במגוון מישורים, חברתיים, תכנוניים ומקצועיים לטובת שימור ושיקום הנחלים.
החברה להגנת הטבע רואה בציבור שחקן שווה ערך ובעל השפעה על שמירת טבע והסביבה. המעורבות של הציבור ובמיוחד של קהילת נחל מקומית היא קריטית לכך שבקרבת הבית יזרום נחל בריא.
"נחל צריך קהילה, קהילה צריכה נחל"

סביבת נחל שיש בה קהילה יוזמת ומניעה ציבור, תורמת באופן ישיר ליכולת להשפיע על בריאותו של הנחל.
במישור הסטטוטורי-תכנוני תפקיד הקהילה להשמיע קול מקומי חשוב בקידום מדיניות לצד העמקה בתוכניות הפיתוח העתידיות באזור הנחל. חשוב ונחוץ לרתום שותפים נוספים ולחבר בין בעלי אינטרסים שיתמכו בקול הציבורי בהגשת התנגדויות למהלכים שעלולים לפגוע בנחל ולקדם תוכניות לשימור ושיקום.
במישור החברתי תפקיד הקהילה לקיים על דרך קבע פעילויות חווייתיות שמחברות את הקהילה ומייצרות שייכות ואחריות לסביבת הנחל. לכן אנחנו מעודדים פעילויות כאלה כדוגמת אירוע הנחלים הארצי ״קהילה בנחל״, במטרה להעלות למודעות את כוחן של קהילות נחל מקומיות ולהשפיע על שימור ושיקום הנחלים ליד הבית.
איך יוצרים קהילת נחל?
הנביעה
איך מתחילים?
מי הפעילים? מה מביא אותנו לפעול יחד למען הנחל? מהן הציפיות שלנו? מה יש בנחל? מה מתוכנן לו? ומי פועל בו?
- זהו את גרעין הפעילים שרוצים לפעול למען הנחל ויחד תערכו תיאום ציפיות ראשוני: מפגש חשיפה לציבור מתעניינים, קורס פעילים, הוצאת קול-קורא, או אירוע קהילתי. קורס הכשרה לפעילי סביבה, קול-קורא ליוזמות חברתיות-סביבתיות, אירוע "קהילה בנחל".
- צאו עם הפעילים לנחל כדי להכיר ולגבש את גרעין הפעילים סביב הנחל. תערכו היכרות עם אגן הניקוז, עם מקטעי הנחל והחי והצומח בסביבת הנחל. למדו יחד על סוגיות הנחל, תכניות שיקום/פיתוח ודרכי פעולה אפשריים.
- מפו את בעלי העניין והשותפים האסטרטגיים. נחלים הם משאב טבע ציבורי בשטחים הפתוחים, אך הם נמצאים תחת מספר גופי ניהול, בבעלות קרקע שונה ומושפעים מסקטורים שונים. לכן, שיתוף של כלל בעלי העניין והיענותם חשובים להצלחת הפעילות.
בין בעלי העניין והשותפים השונים נמצאים המועצה האזורית, רשות מקומית, רשויות ניקוז ונחלים, רשויות נחל, חקלאים, בעלי הקרקע (או חוכריה), מערכת החינוך הבלתי פורמלית בישוב, מערכת החינוך האזורית, יחידה סביבתית, קק"ל, רט"ג, נציגי פורומים מקומיים לשמירת הסביבה. פעלו אסטרטגית ושתפו פעולה עם רשויות ניקוז ונחלים כדי לייצר חיבורים למוסדות השלטון המקומי, לארגונים ממשלתיים ולארגוני ידע כדי לחבר בין קהילות נחל ללמידת עמיתים והשראה, ולהביא תקציבים ומקורות מימון. עבודה עם רשות מקומית חשובה לא פחות ותמיכת הרשות יכולה להתבטא בתשתית פיזית, בביטוח מתנדבים, בחיבורים לאגפי העירייה ומשאביה דוגמת דוברות, פרסום, תרבות, חינוך.
- כעת בררו מה המסגרת הארגונית, התשתית ומקור המשאבים הדרושים לפעילות כגון מתן חסות, שירותים כגון מקום התכנסות, ביטוח מתנדבים, ליווי מקצועי, תקציב.
גופים השותפים ליוזמה, יכולים לסייע במימון חלק מהתקציב הנדרש, או כשווה כסף לתת תמיכה באמצעות מערך קיים שלהם. - נסו לרתום גופים עסקיים מקומיים, למשל חנויות ומפעלים, לרוב בתמורה לפרסום של נותן החסות.
- גייסו כספים מקרנות ומגופים מוסדיים באמצעות תמיכות וקולות קוראים. בנו סעיפי תקציב לתכנית העבודה השנתית של הקהילה, למה מיועד הכסף, וכיצד תשתמשו בו.
מי עוד יכול להיות שותף?
- רשות מקומית – מנהל.ת מחלקת קיימות/היחידה הסביבתית
- איגוד ערים לאיכות הסביבה/יחידה סביבתית-רכז.ת חינוך וקהילה
- רשויות ניקוז נחלים – רכז.ת חינוך וקהילה
רשות נחל, אם קיימת במרחב הגיאוגרפי. - רשות הטבע והגנים (רט"ג) – אם הנחל בשטח שמורה יש לפנות לרכז.ת חינוך וקהילה ולמנהל.ת השמורה.
- החברה להגנת הטבע (חלה"ט) – יחידת שימור ושיקום נחלים, בית ספר שדה במרחב הגיאוגרפי ורכז.ת שמירת טבע אזורית.
עוד שאלות נחליות שיכולות לסייע
- איזה סוג התארגנות מאפיינת אתכם? תושבים/רשות מקומית/גוף שלישי?
- איזו קהילה תרצו להקים – מקומית מהישוב? אזורית?
- מה חשוב לכם לקדם בנחל? מה החלומות שלכם?
- איך תמשכו מתעניינים פוטנציאליים?
- מהם המשאבים העומדים לרשותכם?
- איזה מקור (או יותר) תקציבי יש לפעילות ועבור מה הוא מיועד?
- איזה ליווי מקצועי יש לכם ומהיכן ניתן לגייס?
- למי שייך הנחל? מיהם הגופים הסטטוטוריים האמונים על הנחל?
- מי הגורמים בעלי העניין בנחל ובסביבתו?
- מי השותפים המרכזיים איתם תרצו להתחיל בתהליך?
הפעפוע
תמונת עתיד מיטבית לנחל
תגדירו חזון משותף ומטרות, אפיקי פעולה ודרכי פעולה על מנת שהקהילה תוכל להתאגד סביב הרעיון וכדי שתוכלו להביא לידי ביטוי את היכולות של חבריה. תתאמו ציפיות כדי להגיע להסכמות רחבות על זירות הפעולה ועל צורת התנהלות הקהילה.
החזון משקף את תמונת העתיד המיטבית אשר מציג את השאיפות הכלליות והרחבות שיש לכם כלפי השטח הנבחר. נסחו את החזון אחרי בירור עמוק והסכמה של כל השותפים על המצב הרצוי ורציונל הפעילות.
המטרה מגדירה מה תרצו לעשות והיא צריכה להיות ברורה וממוקדת.
היעד נגזר מהמטרה, מגדיר מה תרצו להשיג עבורה ועליו להיות ברור ומדיד, כדי שניתן יהיה לבחון את הצלחת השפעתכם על מצב הנחל וסביבתו.
- מפו את ערכי הטבע והאיומים בנחל – העזרו באקולוג או מומחה לנושא.
- התייעצו עם מומחים ובעלי ניסיון. כדאי להתייעץ עם רכזי שמירת טבע מחוזיים, אקולוגים ומומחים למערכות האקולוגיות השונות של החברה להגנת הטבע, ועם גורמים נוספים כמו אנשי רשויות ניקוז נחלים ורשויות נחל, אנשי רשות הטבע והגנים, אקולוג מומחה ואנשי אקדמיה בתחומים הרלוונטיים.
- גבשו תכנית פעולה – בנו תכנית פעולה בהתאם למטרות שהוגדרו, עם לוחות זמנים וחלוקת המשימות לביצוע. זכרו: פעילות שמירת טבע כוללת שלושה אפיקי פעולה עיקריים, מקבילים ומשלימים: העלאת המודעות הציבורית, פעילות עם מקבלי ההחלטות ובעלי התפקידים וממשק – פעילות פיזית בשטח.
- ודאו שהקבוצה איתכם – כחלק מרתימת שותפים ויצירת מרחב עבודה מוסכם, מומלץ בשלב זה לכנס את חברי הקבוצה לשולחן עגול ולהציג את החזון, המטרות, היעדים ותכנית הפעולה כפי שסוכמה בקרב גרעין הפעילים.
עוד שאלות נחליות שיכולות לסייע
- מהו ייחודו של הנחל בו תפעלו כבית גידול ואילו ערכי טבע קיימים בו?
- מהן הסוגיות הבוערות שיכולות להיות מרחב הפעילות?
- מהם המפגעים והאיומים המרכזיים בנחל?
- מהו החזון המשותף שלכם ומה תרצו להשיג בפעילות בנחל?
- מה תרצו להשיג בטווח הקצר ומה בטווח הארוך?
- מהן זירות הפעולה בהן תרצו לפעול?
- מהם הכוחות של חברי הקבוצה שניתן להיעזר בהם?
- מהם החסמים והאתגרים העומדים בפניכם?
- מהי מפת השחקנים בנחל – מיהם בעלי העניין?
- מיהם השותפים הברורים, מיהם השותפים הפוטנציאליים ומי עלול להתנגד?
- מהם כלי הפעולה שעומדים לרשותכם?
הזרימה
הביצוע
- נפעל בזירות משיקות לפי תכנית עבודה. נפרוט את דרכי הפעולה השונות, בזירות שונות, לקהלי יעד שונים, בנקודות ציון שונות ולמען מטרות נקודתיות: השתתפות בפורומים של קובעי מדיניות ומקבלי החלטות, אירועים קהילתיים ופעילויות חינוכיות, דברור תקשורתי, פעילות בזירה המשפטית ועוד. תעדו כל פעילות, סכמו ובררו האם השיגה את מטרותיה, מה תרם להצלחתה, מה ניתן היה לשפר ולייעל ואם צריך הגדירו מטרות חדשות.
ככל שהקהילה גדולה כך ניתן לייעל את העבודה על ידי חלוקה לקבוצות משימתיות. - תעדו ושתפו – הצלחתה של הקהילה תלויה גם בהדהוד עשייתה. שימוש נכון בתקשורת ובכלי המדיה החברתית יכול לייצר לחץ על מקבלי ההחלטות ובעלי התפקידים ו/או לרתום אותם. פרסום גם תורם להגדלת המודעות הציבורית ומסייע בגיוס תושבים שיתמכו בפעילות קהילת הנחל, כחברי קבוצה פעילים ואם במעגלי תמיכה אחרים.
- קבעו מדדי הצלחה לצורך הערכה – מדדי הצלחה חשובים כדי שתוכלו ללמוד מהם על המטרות והיעדים שהצבתם, על דרכי הפעולה ועל המשכיות. ככל שתגדירו מטרות ויעדים ברי השגה כך תוכלו לייצר תחושת הצלחה והגדרת הרף הבא לפעילות בנחל.
עוד שאלות נחליות שיכולות לסייע
- מהן הזירות שנכון לכם לפעול בהן להשגת מטרותכם בשוטף?
- מהם המשאבים הפנימיים שלכם וחוזקות חברי הקבוצה בהם ניתן להיעזר בזירות הפעולה השונות?
- מהן הפעולות האקולוגיות המומלצות ע"י אקולוג?
- מהן הפעולות היישומיות בשטח הנחל אותן תרצו לקדם ו/או לעשות ומה נדרש מכם?
- האם יש תמיכה, אישורים והיתרים לקיום הפעילות?
- מי קהל היעד בפעילות המדוברת?
- איך תגרמו להדהוד ציבורי של הפעילות ואילו כלי מדיה עומדים לרשותכם?
- את מי תוכלו לרתום לטובת הרחבת הדברור (רשות מקומית, גופים שותפים)?
- מה תגדירו כהצלחה?
השפך
לאן מכאן?
- בחנו את העמידה במטרות הקבוצה ויעדיה – לאחר אירוע גדול, נקודתי או במעמד סיכום שנה בדקו האם עמדתם במטרות וביעדים שהצבתם.
- בחנו עדכניות מטרות / יעדים / דרכי פעולה והצורך בעדכונם – בהמשך ישיר לתוצאות הסעיף הקודם וכחלק מדינמיקה טבעית של הקהילה הפועלת יחדיו להשגת מטרות משותפות.
- תחגגו את ההצלחות גם אם הן קטנות וציינו הישגים על הדרך, כמו גם נקודות ציון משמעותיות יותר. פרגנו והעצימו את חברי הקהילה. קהילה מגובשת ומלוכדת תורמת להמשך העשייה לאורך זמן.
עוד שאלות נחליות שיכולות לסייע
- האם עמדתם במטרות וביעדים שהצבתם בתחילת הדרך?
- האם יש צורך להגדיר מטרות חדשות ויעדים שונים/חדשים?
- האם יש מקום לשנות את דרכי הפעולה?
- מהי קפיצת המדרגה שתגדירו לפעילותכם בנחל?
- האם יש מקום להרחיב הפעילות בתפיסה אגנית?
- האם תרחיבו את אזור הפעילות לאורך הנחל?
- האם יש רצון להרחיב את הקהילה?
- האם יש צורך להעמיק את שיתופי הפעולה?
- האם תרחיבו את פעולות הממשק?
- אילו הישגים והצלחות קטנות חשוב לציין?
- מה מבחינתכם ההישג המשמעותי השנה?
מובילי קהילות
מובילי הקהילות הם הלב. זהו התפקיד החיוני ביותר להנעת תהליכים. דמותם מאופיינת ביכולת לחבר בין אנשים, להניע לעשייה, להיות קשובים לצרכי הקבוצה, להתמצא במרחב הפעולה, לשאוף לייצר את החיבורים הנדרשים, ותכלול פעילות מול הגורמים השונים.

מודלים שונים להובלה מקומית
- ריכוז במודל מנהיגות מקומית צמיחה של קהילה שהחליטה לאמץ נחל שקרוב לביתה ופיתחה את החיבורים עם רשויות נחל ורשות ניקוז ונחלים, תושבים ופעילי סביבה. למשל קהילת נחל חביבה בישוב להבות חביבה.
- ריכוז במודל מנהיגות משותפת כמו ב״קהילת חיים לנחל תנינים", שם פועלים מספר מובילי קהילה ולכל אחד סמכויות ותפקידים שונים לקידום מטרות קהילת הנחל.
- יוזמה "מלמעלה" של גופי נחל וארגוני סביבה כמו ברשויות ניקוז ונחלים. רכזי הקהילות ברשויות ניקוז ונחלים מטפחות ומסייעות לקהילות נחל באגן בו הן פועלות. למשל באגן ירדן דרומי פועלת קהילת נחל תבור. דוגמא נוספת הינה ריכוז ״קהילת נחל פרת״, שהיא קהילת מתנדבי רט"ג, נעשה על-ידי מנהל שמורת הטבע נחל פרת.
- מובילים מטעם רשות מקומית כמו לדוגמא בראש העין, מובילת ״קהילת ידידי נחל רבה״ היא מנהלת מדור הקיימות בעירייה ולשילוב הזה יש יתרונות.
כאן תוכלו למצוא את פירוט הפעולות המומלצות למובילי הקהילה בכל אחד מהשלבים ביצירת קהילת נחל.
אירועים כמנוף צמיחה
אירוע קהילתי הוא כרטיס ביקור של קהילת הנחל והזדמנות להציג עצמה בפני הקהילה, ויש לו ערך מוסף לעשייה הקיימת ולעשייה עתידית עם שותפים נוספים.
לכל אירוע שיאורגן בנחל יש חשיבות עצומה לפעילותה המתמשכת של קהילת הנחל הן להדהוד ציבורי והן להרחבת השותפים והתמיכה בעשיה למען הנחל.
מה מטרת האירוע?
ישנם צורות ודרכים רבות לחגוג ולבנות אירועים קהילתיים לאורך כל השנה. הגדירו קודם את המטרה שלכם:
- אירוע בונה קהילה – נועד לבניית הקהילה וחיזוקה. הוא מאפשר מרחב מפגש להרחבת מספר הקשרים של הפרט בתוך הקהילה, לחיזוק ולהעמקת הקשרים בין הקהילה לנחל. אירוע מסוג זה יכול לסייע לכם בחיזוק ומיקוד קהילתכם (טיול משותף, קורס הכשרה, סדנת חזון).
- אירוע מגנט – אירוע שיא המושך אליו מספר גדול של אנשים מקהל היעד ומהווה פלטפורמה להיכרותם עם הקהילה והנחל, להצטרפות אליה ולגיוסם למטרה או למיזם מסוים. אירוע מגנט יכול לשמש לטובת הנעת הקמת הקבוצה ו/או להרחיבה בנקודות ציון זמן לאורך פעילותה (לדוגמה: סיורי לקטות, סיורי עששיות, הליכות ג'ם וכו').
- אירוע משותף – אירוע שהוא יצירה משותפת של קהילת הנחל עם מגוון בעלי העניין והשותפים במרחב בו פועלת. בכוחו להפוך את האירוע לאחריות משותפת של מספר גורמים ולהפוך בעלי עניין לשותפים. לצורך העניין, אם קיים שולחן עגול שקהילת הנחל לוקחת בו חלק פעיל, הוא יכול שותף לתכנון ולביצוע.

קהילה בנחל
אירועי "קהילה בנחל" (שם עדכני ל'קרנבל בנחל') של היחידה לשימור ושיקום נחלים מתקיים בכל רחבי הארץ פעם בשנה, במטרה להעלות את מודעות הציבור לחשיבותם של נחלי ישראל, כשהמסר הוא היכולת של הקהילות והציבור להשפיע על שימור ושיקום הנחל ליד הבית.
הקהילות שלוקחות בו חלק זוכות לתמיכה בבניה ותכנון האירוע, מענק כספי, ייעוץ מקצועי בתחומי אקו-הידרולוגיה, ליווי הפעילות הציבורית, יצירת חיבורים במרחב פעילות הנחל וחשיפה תקשורתית באמצעות מערך הדוברות של הארגון.
אירוע הנחלים נערך באחד מסופי השבוע בתקופת האביב שבמהלכו מתקיימים אירועי הקהילות בנחלים בשיתוף ארגונים, רשויות מקומיות ורשויות ניקוז ונחלים. הקהל שמגיע נחשף לקיומם ויופיים של הנחלים והמעיינות ברחבי הארץ. לקראת האירוע יוצא קול קורא שמזמין תושבים ויזמים הרוצים לפעול למען הנחל שליד ביתם, להתארגן כקבוצה מקומית ולהגיש תכנית פעולה מתמשכת בנחל בו רוצים לפעול. התכניות שעוברות את אישור ועדת בחירת המיזמים זוכות בתמיכה כספית למימון הפעילות ובליווי צמוד של היחידה.
דוגמאות לפעילויות מאירועי "קהילה בנחל" ניתן למצוא בעמוד פעילויות השראה.
רגע של נחל
יש רגעים בחיים שהנחל יכול להחזיר אהבה ולתת לנו כוח ותקווה.
מיזם "רגע של נחל" נולד בזמן פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" – תקופה בה כל המדינה שקעה באבל וכאב. הרגשנו צורך עז לעשות מעשה, למצוא נקודת אור שתרים את הרוח, תחבק ותחזק את העורף ואת משפחות המפונים שמצאו עצמם רחוקים מביתם.
הרעיון שהגתה היחידה, הוא פשוט. תנשמו. צאו לנחל הקרוב לביתכם. תהנו מהטבע, מהזרימה, ותראו איך כמו קסם זה ממלא באנרגיות, ובתחושה של רוגע והנאה.
קהילות הנחל הרימו את הכפפה והוציאו את המיזם לדרך. המטרה ברורה – לחזק את הציבור דרך יציאה לנחל. לקבל אנרגיות ממשאב טבע זמין ובטוח, שמאפשר לנשום ולקיים פעילות wellness קהילתית ומחזקת עבור הכלל.
דגשים לתכנון אירוע קהילתי
במהלך העבודה על פיתוח פעילות או אירוע בנחל, היעזרו בשאלות מנחות שיסייעו במיקוד בנייתו. לאחר האירוע חזרו למדדים שהגדרתם, ובדקו את הצלחתם ויישומם.
- שם האירוע/הפעילות – בחרו שם קליט וקצר המשקף את אופי הפעילות בנחל.
- מי הצוות המפעיל את הפעילות – חברי הקהילה וחלוקת תפקידים או תחומי אחריות.
- הציגו את אופי הפעילות המתוכננת בנחל ואת מטרתה העיקרית.
- מהי מסגרת התקציב הנדרשת לפעילות. ציינו מקורות הכנסה קיימים ופוטנציאליים והוצאות מתוכננות.
- באיזה אופן הפעילות מגבירה את מודעות הציבור לשמירה ושיקום הנחל?
- באיזה אופן הפעילות שמתוכננת מעודדת מעורבות קהילתית? האם הפעילות רותמת אנשים מקהלים מגוונים? עבור מי מתוכננת הפעילות?
- באיזה אופן הפעילות מקדמת שותפויות עם ארגונים שונים? למשל: רשויות נחל, רשויות מקומיות, ועד מקומי, רשויות ניקוז ונחלים, מתנסים, עמותות חברה אזרחית. שימו לב- קידום שותפויות יכול לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות כמו למשל: ארגון משותף, תמיכה בפרסום, סיוע בהקמה, תמיכה כספית, סיוע בציוד לאירוע.
- האם לפעילות קיימות תוכניות המשך, והאם הן משתלבות עם תכנית העבודה השוטפת והחזון לנחל?
- האם מובילי הקהילה רותמים פעילים נוספים כמתנדבים באירוע?
- העריכו את גודל האירוע על פי כמות המשתתפים.
- תכננו כיצד להפיץ את הפעילות? חשבו על עיצוב, פרסום ושיווק.
- מיקום האירוע – תארו דרכי הגעה פשוטות, ודאו שיש חניה, מקום נגיש ודרגת קושי קלה להגעה. מומלץ לצרף מספר של איש קשר זמין אך ורק לפניות של דרכי ההגעה בתחילת הפעילות.
טיפים להצלחה
מה תכל'ס עובד? טיפים של מובילי קהילות
ביחד זה כוח. צרו שיתופי פעולה
עם גופי נחל וגופי סביבה (רשויות ניקוז, רט"ג, חלה"ט), רשויות מקומיות (עיריות, מועצות), שימוש וסיוע בפלטפורמות קיימות (יוזמות מקומיות, מוסדות, תושבים בעלי מקצוע.)
הרחבת אופקים
ידע בתחומי הסביבה והאקולוגיה הינו הבסיס לעשייה משקמת עבור הנחל. התמידו להשתתף בהכשרות, השתלמויות ווובינרים על מנת לקבל כלים מקצועיים.
עם הזרם
אמצו גישה חיובית וחתירה להסכמות.
ליווי אקולוגי
חובה!
מוביל.ת קהילה
יוצרת את הלכידות בתוך הקבוצה ואחראית גם על קשרי החוץ באופן ישיר, או בעזרת חברי הקהילה.

תכנית עבודה
הגדירו חזון, מטרות ותכנית שנתית עם עוגנים וגם עם גמישות לשינויים ועדכון לפי הצורך. הפעילות וולונטרית שצריכה להיות מתוקפת ומדודה ולא פלואידית – לעמוד בתכנית שהצבנו.
הכשרת הפעילים
חשוב להבין על מה מדברים-ללמוד! להסתובב בין קהילות, לשתף מידע, להקשיב… להתעדכן מהנעשה בעולם. תכנית משלבת הכשרה ואירועים מתחילת הדרך, שילוב סיורים להשראה והרחבת אופקים.
פעילי הנחל
צרו גוף פעילים גדול ומגוון, שמאפשר לכל אחד להביא לידי ביטוי את היכולות שלו. תחושת החברות בין הפעילים מייצרת לכידות ומאפשרת נשימה ארוכה וריצה למרחקים ארוכים.
מנהיגות מקרב הפעילים ופרואקטיביות
אל תצפו שהכול יעשה מצד גופי נחל/רשויות אלא תיזמו בעצמכם. פעלו בממלכתיות, ענייניות ומקצועיות.
פעולות קהילתיות ותמיכה ציבורית
ארגנו לפחות אירוע נחל קהילתי אחד בשנה. השקיעו בשינוי תפיסת הציבור לגבי מהו טבע וחשיבותו (כן, גם הקוץ חשוב!). הלחץ הציבורי הוא הכוח להשגת המטרה.
הרשתות החברתיות
עושות את העבודה. כדאי מאוד שיהיו בעלי תפקיד מתוך הקהילה שזהו תחום עיסוקם – ניהול דף הפייסבוק, עריכת תוכן, עיצוב, פרסום וכדומה.

איזונים
אל תציפו את הציבור וגייסו בצורה רותמת. בהיבט הקבוצה, גלו אוזן קשבת, סבלנות ואורח רוח, תנו לקהילה את הזמן בקצב שלה. עם זאת קבעו טון וקצב, ייצרו מסגרת בה אנשים לוקחים אחריות ומגיעים לתוצרים. אל תבזבזו אנרגיות על אירועים ללא צורך.
גמישות
גלו גמישות בחיפוש הדרכים להשיג את היעדים, ביחס כלפי הפעילים – לא כולם פועלים באותה העוצמה ותנו מקום לכל מי שרוצה להיות שותף לפי יכולתו.
שקיפות
צריכה להיות הצדקה לכסף שהרשויות/קרנות מעבירות וחתירה לכך שהכסף יממש מטרות ויעדים שהוגדרו בפעילות למען הנחל.
המשכיות
כדי לייצר המשכיות צריך להתאים את מטרות הפעולה ודרכי הפעולה לרוח הקהילה ומשאביה. תחושות שותפות, הקשבה, ומקום לביטוי אישי מייצרות הצלחות. היכולת להימנע ממאבקים דרך הגעה להסכמות. לשאוף להגדיל הקבוצה ולייצר כוח עתודה.
רשתיות ארצית
רשתיות ארצית של קהילות נחל לחיבור בין קהילות, למידת עמיתים וקבוצת השפעה